De Gezonde Moeder - Rauwmelkse yoghurt

Rauwmelkse yoghurt

Yoghurt is zo gemakkelijk: als ontbijt, in de smoothie, tussendoor, als toetje, als gezichtsmasker. Eigenlijk is het een wonderproduct: juist omdat het zo gezond is. Daarnaast is het ook nog lekker. Onze dochter vraagt constant om ‘onze yoghurt’, want die uit de biologische supermarkt vindt ze maar niets. Eigenlijk koop ik ook alleen maar yoghurt in de supermarkt als ik een starter nodig heb om zelf yoghurt te maken. De kant-en-klare yoghurt is namelijk een stuk minder gezond dan zelfgemaakt. Het is altijd gepasteuriseerd, daarnaast vaak gehomogeniseerd en ook het eten van de koeien is oncontroleerbaar. Ik maak het dus lekker zelf, met de beste melk van Nederland (van A2 koeien en grasgevoerd).

Benodigdheden

 • Grote schone pot (weckpot of lege pot kokosolie) en pollepel;
 • pan met dikke bodem;
 • rauwe melk;
 • bodempje yoghurt;
 • thermometer.

Verwarm de melk tot maximaal 40 graden, zodat het rauw blijft. Doe een bodempje yoghurt in de grote pot en voeg de verwarmde melk toe. Roer goed door met de pollepel. Sluit af met een deksel. Zet weg op een warme plek. Dit kan voor de verwarming zijn met een dikke wollen deken er om heen, maar ook in een koelbox (ja, écht) waarin je de pot zet gewikkeld in een deken. Laat het 24 uur staan en zet het daarna acht uur in de koelkast, zodat het dikker wordt. Roer voor gebruik goed door en geniet van je heerlijke, milde yoghurt.

4 thoughts on “Rauwmelkse yoghurt

 1. Mireille

  Hallo Charlotte,

  Ik heb geprobeerd yoghurt te maken, maar hij blijft heel dun.
  Heb je nog tips om hem steviger te krijgen.
  Ik heb a2a2 melk van Matthijs de Haan gebruikt en als een bodempje biologische griekse yoghurt.

  Groetjes Mireille

  • Leuk dat je een bericht stuurt, Mireille! Excuses voor mijn late reactie: ik ben nog niet zo lang geleden bevallen van onze tweeling, dus de site staat op een laag pitje.

   Om echt stevige yoghurt te krijgen, zul je het moeten koken, maar dat willen we niet hè? 😉 Rauwmelkse yoghurt is altijd dunner, maar je zou het dikker kunnen maken met arrowroot. Maar, je kunt er ook voor kiezen (en dat doe ik zelf) er hangop van te maken. Zo heb je net Griekse yoghurt.

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *